Biztonságban vannak a családi fotók?

2016-02-15 15:54:00

Adatbiztonsági tippek - tanácsok.
 

Hogyan kerüljük el az adatvesztést és hogyan védjük meg adatainkat az illetéktelen felhasználóktól.
 

  • Első a meghibásodás lehetősége. Legyen szó egy új eszközről vagy egy 4 évesről a lehetőség az első perctől fenn áll, hogy adattárólónk megáll egyik percről a másikra. Ezt úgy tudjuk kivédeni, hogy a fontos adatokat nem egy eszközön tároljuk. Néhány lehetőség: külső hdd, pendrive, felhő szolgáltatás, stb... A másik amit tehetünk, hogy figyeljük az eszközök állapotát, erre sok féle szoftver létezik. Mi a Hard Disk Sentinel-t ajánljuk. Kiírja a merevlemez vagy ssd állapotát és besaccolja, hogy még mennyi ideig fog működni a háttértár. Amit fontos még megjegyezni, hogy a biztonsági mentés lehetőleg csak akkor legyen aktív, ha a mentést készítjük és előtte győzödjünk meg arról, hogy a rendszer rendben van. Gondolok itt a pár éve feltűnt Vírusra (CT Locker) ami kifejezetten a személyes adatfájlokat teszi elérhetetlenné. Sajnos a vírus az összes csatlakoztatott adathordozót megfertőzi, így ha a biztonsági másolatként funkciónáló külső egység is a géphez csatlakozik aktívan, akkor adataink úgyszint elvesznek. A mentések során érdemes ellenőrizni a külső egység állapotát is.
     
  • Második szempont a szoftveres védelem. Sokan nem törődnek a gépük védelmével. Gondolok itt a vírusírtóra, tűzfalra és egyéb olyan egyszerű szoftveres kiegészítőre amivel adatainkat és gépünket védjük a kártékony szoftverrekkel szemben. Erős téma kinek melyik vált be és melyiket szereti. Ezért itt annyi lenne a javaslat, hogy válasszunk egy vírusírtót és azt használjuk. Egy pár példa és ingyenes lehetőség: Malwarebytes (https://www.malwarebytes.org/mwb-intercept/)  AVG Free (http://www.avg.com/ppc/ww-en/protection-offer-comparison?ECID=ad:go:se:EU-EN-XSite-Brand-Free-Search&gclid=CNme1JP9-coCFWkUwwodiS8CkA).
     
  • Harmadik és befejező rész: A jelszavak világa. Sokszor találkozunk egyszerű és rövid jelszavakkal, pl.: 123456 vagy jelszó vagy password. Ezek tulajdonképpen nem védenek semmitől és senkitől. Ezért javasoljuk a jelszavaknál a kisbetű nagybetű szám kombinációt és minimum 8 karakter hosszan, ha biztosra akarunk menni használjunk különleges karaktereket pl.: $&đ stb... Hordozható gépek esetén javasoljuk a HDD password alkalmazását, hogy ha eltűnt vagy ellopják az eszközt akkor legalább a személyes adatainkhoz ne férjenek hozzá. Ennek beállításhoz fordoljunk szakemberhez nehogy kizárjuk magunkat saját gépünkről. 

Amennyiben kérdésed lenne keress minket!

Mindenkinek kivánunk adatvesztés nélküli munkát.

 

Forrás: http://szamitogep-szerviz-18.hu/blog



Vissza...