HDD vagy SSD?

2016-02-23 13:26:00

HDD kontra SSD
 

Vegyük szempontok szerint ezt a kérdést.
 

Sebesség:
Amikor egy mai átlagos merevlemezt (HDD-t) vizsgálunk, sebességét tekintve 140 MB/s -ról beszélhetünk. Ez az adat egy ssd-nél  450 MB/s. Szóval az írás olvasási sebességet nézve az SSD-k nyernek 3 szoros teljesítménnyel. Miért van ez? A nagy különbség az, hogy amíg a HDD mozgó alkatrészeken alapuló háttértár, addig az SSD-k memória alapúak. Így érhető el ez a nagy sebesség differencia.

Ár érték arány:

Nézzük meg, hogy mit kaphatunk 15.000 Ft ért 2016-ban. HDD oldalon egy 1TB-os merevlemezt 2év garanciával.  Az SSD-k választékából egy 120GB verziót amire kapunk 3év garanciát. Az egyik oldalon nagy tárkapacitást kapunk és harmada olyan sebességet. A másik oldalt viszont hely szűkében lehetünk a villámgyors SSD-n. Akkor melyiket válasszam?

Megbízhatóság:

Adatbiztonsági szempontból az SSD veszélyes lehet, a merevlemez is. Nyilván az a biztonságos, ha több helyen vannak meg a fontos adataink. Erről írtunk már egy régebbi cikkünkben. Viszont mi van akkor, ha mégis megáll az adathordozónk? Egy HDD-nél sok féle módon menthetjük le az adatokat, végső esetben pedig adatmentő cégek nagy valószínűséggel visszanyerik adatainkat. Amikor viszont egy SSD áll meg akkor nincs nagyon mit tenni. Ami rajta van az valószínűleg ott is marad.

Értékelés:

Amikor arra gondolunk, hogy melyiket válasszuk a válasz: mind a kettőt, ha megtehetjük. Nagyon sokat gyorsíthat az SSD a rendszerünkön. Viszont tárhely szempontjából kell a HDD és biztonsági szempontból se utolsó szempont. Amennyiben az árat nézzük elértük az a szintet ami megfizethető. 3 éve 30.000 Ft ért kaptuk meg amit ma 15.000 Ft ért (120 GB SSD). Mindenkinek javasoljuk rendszerbővítésnél, hogy válassza az SSD-t rendszer meghajtónak és tartsa meg a HDD-t is adattárolásra. 

Forrás: http://szamitogep-szerviz-18.hu/blog



Vissza...