10 dolog, amit tudnod kell, ha internetezel:

2018-02-16 12:50:00

10 dolog, amit tudnod kell, ha internetezel:

 

  • Manapság elengedhetetlen, hogy legyen egy aktív vírusirtó a gépünkön. Fontos, hogy valóban 1db legyen fent, mivel egymást zavarhatják működés közben a biztonsági szoftverek. Sok ingyenes változat van, amit egy sima e-mail-es regisztrációval használhatunk is. / BitDefender, Avira…. /
  • Böngészéseink során biztos, hogy tévedtünk már olyan oldalra, ahol sok felugró ablak jelent meg a képernyőn. Ilyenkor érdemes ezeket bezárni, javasoljuk az ALT+F4 billentyű kombinációt, mivel így biztosan bezáródik a böngésző és nem kattintunk az esetlegesen káros linkekre.
  • Szörfölünk a neten, de nem mindegy, hogy mivel! Érdemes a Google Chrome, Mozilla FireFox böngészők egyikét használni. Gyorsabban és stabilabban működnek mint a többi társuk és biztonságosabbak is.
  • Inkognitó ablak, mi is az? Google Chrome-nál jobb felül  találunk 3 kis pontot, arra kattintva kapunk egy menüt ahol a 3. az új inkognitóablak. Amennyiben ezzel böngészünk a gép nem jegyzi meg a böngészési előzményeinket, jelszavainkat. Érdemes ezt az opciót használni, ha valaki másnak a számítógépét használjuk.
  • Bizony a böngészők már mindent megjegyeznek, ha arra kérjük őket. Így fokozottan érdemes odafigyelni, hogy eszközeinket hol hagyjuk ott. Hiszen, ha nincs jelszavazva az eszközünk, akkor bárki hozzáférhet az összes fiókunkhoz.
  • Jelszavak tárolása. Bizony a böngészőinkből kiolvashatóak a jelszavak, ezek védelme érdekében is ajánlott a Felhasználói fiókunkra jelszót tenni. Ebben az esetben, ha van jelszó a fiókon, akkor a böngésző is kérni fogja a jelszó lista megtekintéséhez a fiók jelszavunkat.
  • Temporary files, avagy ideiglenes internet fájlok. Bizony amikor megnézünk egy weboldalt a gépünkre rengeteg kis fájl kerül rá. Ezek nem túl nagyok, viszont sok kicsi sokra megy. Idővel képesek számottevő helyet is elfoglalni a merevlemezünkön. Javasolt az erre megfelelő programmal ezeket időnként eltávolítani. Ilyen program a CCleaner például. 
  • Család az interneten. Fontos odafigyelni gyermekeinkre, hiszen akár mobilunkról vagy laptopunkról pillanatok alatt eljuthatnak nem kívánt tartalmakhoz. Ehhez nem is kell tudnia írni vagy olvasni mivel az app-ok vagy a böngészők már hang bemondásra is tudnak keresni. Sok megoldás van már erre a problémára. Léteznek olyan programok, amik kifejezetten a kiskorúak védelmére szolgálnak. Youtube-on is lehet olyan felhasználói fiókot létrehozni, ahol korlátozva vannak a tartalmak. Windows alatt pedig elérhető a szülői felügyelet funkció, továbbá a routerben is rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, amivel tudjuk szabályozni a rajta átmenő forgalmat. Például a „nagyobbaknál” probléma lehet, hogy alvás helyett internetezik egész éjszaka, erre nyújthat megoldást az időszakok beállítása a routeren. Akár eszközökre lebontva meg lehet adni, hogy este 10 óra után ne legyen internet a gyermek számítógépén, de apu céges laptopján igen.
  • Kitől, honnan, miért? – kapunk üzenetet. Amikor kapunk egy e-mailt fontos, hogy mielőtt megnyitjuk, győződjünk meg róla kitől is jött. Például, ha egy idegen országból érkezik és még csak el se tudjuk olvasni, valamint még valami csinos csatolmány is érkezik hozzá valószínűleg vírusos e-maillel van dolgunk. Az ilyen üzeneteket töröljük megnyitás nélkül. Ilyen lehet még a sima facebook chaten érkező videókat tartalmazó üzenet is, mielőtt megnyitjuk vagyis rákattintunk kérdezzünk rá, hogy valóban küldött-e nekünk ilyet az üzenet feladója.
  • Az örök kérdés, mi legyen a jelszavunk. Nagyon fontos, hogy olyan jelszót válasszunk ami minimum 8 karakterből áll, legyen benne kis betű, nagy betű és szám. Ezzel már jó eséllyel megvédjük fiókunkat az illetéktelen hozzáféréstől. Ami még fontos, hogy ne mindenhol ugyanaz legyen a jelszavunk. Fiókjainknál be lehet kapcsolni még telefonos azonosítást is, ezzel már abszolút biztonságossá téve a hozzáférést.

 

Kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal. Kollégáink szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre és segítenek a megoldásban. Szervizeseink helyszíni beállítást is vállalnak, így Önnek nem is kell kimozdulnia otthonról. 
 

Forrás: SzarvasSzámtech



Vissza...