Chia Network - Mi kell hozzá? Hogyan kezdjünk neki?

2021-05-11 06:41:00

Chia network, avagy XCH bányászás:
 

"A zöld crypto"
 

Milyen gépre lesz szükségünk:
 

  • Erős processzor kell hozzá. A mezőink elkészítéséhez szükség van viszonylag nagy számítási teljesítményre. Ergo mint egy videó digitalizálásnál, erős hardware esetén "gyorsan lesz kész". Ajánlott belépő processzor: i5 6.gen vagy erősebb.
  • "Sok" memória: érdemes 16gb rammal felszerelt géppel nekiállni, amennyiben egyszerre nem csak 1 mezőt készítünk. 
  • Minimum 480GB SSD. A kihagyhatatlan elem. Ennek oka, hogy az elkészülési fázisnak ssd érdemes történnie. Máskülönben annyira lassú lesz, hogy nem éri meg az egész. 240GB szabad kapcitásra van szükségünk, hogy dolgozzunk. Ezért is nem elég egy 240GB ssd mivel, ott a valós érték 225GB... Amennyiben több mezőt szeretnénk készíteni akkor bizony 1TB ssd lesz szükség. Ezzel párhuzamosan 3 mező készülhet egy időben, amennyiben adott a processzor és memória teljesítménye.
  • Végül, de nem utolsó sorban szükség lesz tároló egységekre ahova kerülnek a mezők. Itt pedig a jó méret meghatározás a több és nagyobb. Egy elkészült mező ~109GB lesz. Ennek ott kell maradni online állapotba. Ergo a bányászat során egyre több és nagyobb háttértárra lesz szükségünk. 

Az idő múlásával ezek az értékek növekedni fognak. 

Hogyan kezdjünk bele, ha megvan minden eszköz?
 

  • Ellátogatunk a chia.net oldalra és kattintunk az Install Chia Blockchain gombra.
  • Sikeres telepítés után, létrehozunk "virtuális pénztárcát"  wallet-et.
  • Az itt kapott szólánc nagyon fontos, ezzel lesz a " jelszavunk" a belépéshez. Ahogy írja is érdemes leírni és biztonságos helyen tárolni.
  • Belépés után jön egy hosszú folyamat amíg szinkronizálunk. Ez lehet fél nap is akár. ( itt is az erősebb gép gyorsabban lesz kész )
  • és a lényeg: készítsünk plotokat. A bal oldali menüben a POTS ikonra kattintunk, majd az ADD A PLOT-ra. Itt kiválasztjuk a 101.4 GB méretet, lejjebb az advanced options menüben pedig megadjuk a magok számát és a memória méretet. Alább pedig az SSD-n megadjuk a TEMP mappa elérési útját. Itt fognak készülni a mezők. Alatta pedig annak a mappának az elérési útját adjuk meg ahova az elkészült mező kerülni fog.

Nagyon egyszerűsítve ennyi lenne. További cikkek-el fogunk jelentkezni a témával kapcsolatban. 

Fontos információk:

  • Az ssd-n nagy mennyiségű írási forgalom fog keletkezni. Ezért fontos adatot ne tároljunk az eszközön, az esetleg meghibásodás esetén. 
  • A háttértárakat a Hard Disk Sentinel program segítségével ellenőrizhetjük, 100/100 -as tárolókat használjunk!
  • https://chiacalculator.com/ oldalon megnézhetjük, hogy hány mezőre van szükség a "boldogsághoz" és hogy ez mennyi időbe fog telni nekünk.
  • Érdemes tovább olvasni a témában, megkérdezni olyan ismerőst aki már rég óta foglalkozik Crypto bányászással, hogy milyen egyéb vonzatai vannak a bányászatnak. pl.: adózás, áramszámla növekedése stb......

 

Cikkünk egy általános leírása annak, hogy hogyan kezdhetsz bele a chia bányászatba windows alatt. 

Sok sikert és jó szórakozást a dologhoz.

 

Amennyiben szükséged lenne egy erős gépre vagy háttértárakra keress minket.

Megrendeléshez vagy további információért keress minket elérhetőségeinken vagy az üzletben. 

Megtalálsz minket a facebookon is: Szarvas Számítástechnika Kft. 

 

Forrás:



Vissza...