Facebook érdekességek #2

2016-05-22 14:38:00

Facebook érdekességek:

A kezdetektől napjainkig.

 

Maga az oldal 2004. Február 4.-én kezdte el működését, akkor még Thefacebook néven. Mára a világ egyik legnagyobb és leghasználtabb közösségi oldala. 2009-ben előzte meg az addig vezető Myspace-t, mely egy évvel korábban jelent meg. Az oldal alapító Mark Zuckerberg, társai Dustin Moskovitz, Sheryl Sandberg, Matt Cohler és Chris Hughes. Az oldalt csak 2012-ben vitték tözsdére, annak ellenére, hogy azt 2011-ben már szerették volna. Az oldal életében 2012.október.4-én következett a legnagyobb lépés, hiszen átlépték az 1 milliárd regisztrált felhasználót. Az oldal kezdetben csak bizonyos felhasználók volt elérhető, később az oldalt teljesen publikussá tették. Az oldalra a regisztráció ingyenes, bárki számára elérhető. A felhasználók számát tekintve, már túlléptek az 1,59 milliárd felhasználón, ez a Föld internettel rendelkező lakosságának több mint 40%-a.


Az oldalon saját profilt hozhatunk létre, megoszthatjuk képeinket, gondolatainkat, csatlakozhatunk csoportokhoz, eseményekhez. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatunk egymással.
2012-ben a Facebook megváltoztatta az Adatkezelési Szabályzatát, mert a Facebook felhasználók 30%-a nem szavazott ellene. A változás szerint a Facebook átadhatja személyes adatainkat az Instagrammnak.
A Facebook 2009 februárjára fejlesztett ki egy alkalmazást, amelynek a „like” nevet adták. A gomb feladata az, hogy az emberek tetszésüket fejezhessék ki általa egy adott dolog vagy termék kedvelése kapcsán. A gomb használatával egy kattintással jelezni lehet a tetszésnyilvánítást, nincs szükség hosszabb véleményezésre. A kezdeményezésnek az adta a hátteret, hogy egy sokkal személyesebb kapcsolatot akartak kialakítani az addigi helyett a honlapok látogatói számára. Természetesen a szöveges véleményezés lehetősége továbbra is fennmaradt. 2016-ban bevezetésre került a 6 féle hangulatjelből álló vélemény nyilvánítás, mellyel jobban tudjuk fejezni az adott témával kapcsolatban érzéseinket.
Mint minden számítógépes rendszer, a Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amelyek veszélyt jelentenek a felhasználóra. A biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni ezeket, de valójában a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, ha odafigyel ezekre az elemekre. Példa rá, hogy hírességek szexvideóit kínálják fel megtekintésre. A gyanútlan felhasználó rákattint a videóra, és nem tudja, hogy valójában egy láthatatlan Like gombot nyom meg, a lejátszógomb helyett, mögötte pedig videót nem talál. A jelenséget clickjackingnek nevezik.

A Symantec 2011 májusában jelentette be, hogy egy olyan rés volt a Facebook rendszerében, ami 2007-től éveken át lehetővé tette, hogy a közösségi oldalakon jelen lévő harmadik felek (hirdetők, szolgáltatást kínálók stb.) hozzáférhessenek az összes felhasználó adataihoz (profil, képek, chatüzenetek stb.), akkor is, ha a fióktulajdonos ezt nem engedélyezte. A Symantec már korábban, április második hetében értesítette erről a Facebookot, akik megtették az első lépéseket a hiba kijavítására, és a köszönetnyilvánítás mellett hivatalosan is közölték, hogy vizsgálatuk semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy bárki is kihasználta volna a lehetőséget adatgyűjtés céljából.A kérdés természetesen az, hogy ez tényleg igaz e.

Az oldal Magyar változata 2008.november.26-án jelent meg, mely nagy népszerűségre tett szert. A magyar netezők 85%-a használja a Facebook-ot.

Pszichológusok szerint az oldal káros hatással lehet a gyenge önértékeléssel rendelkező tizenévesekre, amikor ismerőseik pozitív élményeiről és népszerűségéről értesülnek. Ennek ellenére az oldal napi látogatottsága így is meghaladja az 1 milliárdot. Erről írtunk már egy összegfoglaló cikket: http://szamitogep-szerviz-18.hu/blog/facebook​

Érdekesség:
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 2011-ben Magyarországra érkezett, hogy egy őshonos Magyar kutyafajtát, egy pulit vigyen haza.
Annak ellenére, hogy vagyona meghaladja a 35 milliárd dollárt, nem él fényűzően, vagyonából folyamatosan jótékonykodik.

Az oldal alapításáról szóló filmet 2011-ben mutatták be Social network / A közösségi háló néven, mely nagy sikert aratott. A film alapját Ben Mizrich könyve adta. A filmet 3 Oscar és 4 Golden-globe díjjal jutalmazták.

 

2016-os aktivitási adatok részletesen:
 

  • Aktív felhasználók havonta: 1,591 milliárd

  • Aktív felhasználók naponta: 1,038 milliárd

  • Aktív felhasználók naponta mobilon: 934 millió

  • Aktív felhasználók havonta mobilon: 1,442 milliárd

  • Aktív felhasználók havi szinten, akik csak mobilon Facebookoznak: 823 millió

  • 500 millió ember használja az eseményeket havonta

  • 50 millió kisvállalkozás használ Facebook oldalt

  • 2.5 millió hirdető van a Facebookon

  • 100 millió órányi videót néznek meg a felhasználók naponta

  • 500 millió felhasználó néz videót a Facebookon naponta

 

Reméljük tudtunk érdekességekkel szolgálni. További szép hétvégét kívánunk.

 

Forrás: http://szamitogep-szerviz-18.hu/blog



Vissza...