Hello Tavasz

2018-03-01 14:58:00

Aktuális témánk így a tél végén, tavasz elején, hogy karbantartsuk eszközeinket.
 

Legyen ez asztali számítógép vagy laptop.
 

Nézzünk rá pár konkrét példára:

​Első képünkön egy komolyabb MSI videókártya látható. Jól kivehető, hogy a lamellák közé elég nagy mennyiségű finom por telepedett le. Ez több szempontból is probléma. Mivel a levegő fizikálisan nem tud áthaladni a hűtő lamellák között így a kártya túlmelegszik, akár elérheti a kritikus ~100-110 fokot is. Ettől a kártya ventillátora egyre gyorsabban pörög ami egyrészt nagyon hangos másrészt hamar tönkre is megy. A legrosszab eset, hogy úgy túlmelegszik a kártya, hogy a chip alatti pontforrasztások elengednek és meghibásodik a kártya. Mindezt két módon elözhetjük meg. A kártya takarításával és a chip valamint a hűtőborda közötti hővezető paszta cseréjével. 

 



Mit látunk a következő képen? Egy alaplapon elhelyezkedő processzort és a tetején, a már megszáradt hővezető pasztát. Itt is ajánlott a paszta cseréje! Ha 1-2 évente ez nem történik meg, akkor a processzor túlmelegszik, ami a számítógépünk lassúlásához vezet és a ventillátor ami a hűtésért felelős magas fordulaton fog pörögni. Ha maga a gép nem is nagyon poros akkor is érdemes megnézni a cpu és a hűtő borda közötti pasztát, mivel idővel teljesen kiszárad és az előbb emlitett problémákat okozza gépünk müködésében.  

 

 



Térjünk át a laptopokra. A jobb oldali képen egy szétszedett notebook látható. Az alaplap és a rajta elhelyezkedő hűtőborda. A ventillátort ebben az esetben ki kellett szedni, hogy a jól látható szöszös összeállt port ki tudjuk tisztitani a eszközből. A hordozható gépek esetében veszélyesebb dolog, ha elhanyagoljuk a karbantartást. A legtöbb laptopon egy helyen áramlik ki minden hő és ha ez az út elzárodik, akkor a forró levegő a laptopon belül kering. Ezzel minden alkatrészre veszélyt jelent. Tönkreteheti az alaplapot, a videókártyát, a ventillátort, akár magára a merevlemezre is hatással lehet a túlmelegedés. Igy adataink is veszélyben lehetnek az elkoszolódás miatt. 

 

Az eszközöket érdemes szakszervizben takaríttatni. Asztali gép esetében 1000ft - 2000ft-ba kerül, hordozható gépek esetén a szerkeztétől függően 2000ft - 4000ft közötti összeg. Szervízünkben pár óra alatt elkészülünk a géped karbantartásával és ajándékba kapsz egy ingyenes állapotfelmérést is, ahol ellenőrizzük a merevlemez fizikai állapotát. Valamint a gépedet szoftveresen is átvizsgáljuk. 

 

Kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal. Kollégáink szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre és segítenek a megoldásban. Szervizeseink helyszíni beállítást is vállalnak, így Önnek nem is kell kimozdulnia otthonról. 
 

Forrás: SzarvasSzámtech



Vissza...