Mit tartalmazzon ideális esetben egy CV és mit nem?

2024-01-12 13:01:00

Egy pályázat útja

Ha valaki már rendelkezik némi tapasztalattal a munkaerőpiacon pontosan tudja, hogy sokszor nem is maga a munka, hanem az odáig vezető út a nehéz. Az online világban persze egyszerűnek tűnik a böngészés, ám ennek is megvannak a maga feltételei. Létrehozunk egy profilt, összeállítjuk önéletrajzunkat, feltöltünk minden releváns dokumentumot, kitöltünk minden hasznos és haszontalan szövegdobozt, majd indulhat is a halászat a több ezer nyitott pozícióból.

Már önmagában a releváns találatok értő szűrése is komoly feladat és megkövetel némi rutint, de nem ez az első banánhéj, amin elcsúszhatunk. Talán feltűnt, hogy a regisztrációt kísérő felsorolásban feltűnt egy kifejezés, mely sokak számára csak egy felesleges terhet jelentő dokumentum, holott valójában az álláspályázatok nélkülözhetetlen eleme. Ez nem más, mint a CV vagyis az önéletrajz, mely nélkül lényegében nem is tudjuk elkezdeni a jelentkezési folyamatot.

A CV tekintetében mindenkinek megvannak a saját elvei, tapasztalatai és jótanácsai, ezeket szintetizálni és beépíteni a sajátunkba azonban egyáltalán nem egyszerű. Mindenesetre néhány alapszabállyal nem árt tisztában lenni, legalább olyan szinten, hogy mit érdemes beleírni az önéletrajzba és milyen területeket tanácsos mindenképpen kerülni. A CV sokaknak talán csak egy egyszerű dokumentum, ám valójában sokkal több annál.

Mit érdemes beleírni?

Az önéletrajzzal kapcsolatban fontos tisztázni az alapelvet, melynek mentén aztán elindulhat a gyártás. Konkrétabban, hogy a CV az a dokumentum, mellyel a munkáltató először találkozik. Kicsit talán erősnek tűnik, hogy egy darab papír vagy digitális szövegfájl jelenti a jelentkezésünk első fázisát, ám ez vélhetően már nem igazán fog változni. De mégis mire lehet kíváncsi a hirdetést feladó cég, tehát mit érdemes mindenképpen beleírni az önéletrajzunkba?

A legfontosabb jótanács talán az, hogy maradjunk relevánsak. Előfordulhat, hogy számos olyan tapasztalatunk vagy képességünk van, melyek egyébként hasznosnak bizonyulhatnak, de a pályázott munkahely tekintetében nem relevánsnak. Így tehát csak olyan információkat tartalmazzon a CV, melyek a pályázat tekintetében is érdekesek. Néhány személyes adat, értékelhető képesítések és tapasztalatok, illetve hasznos kiegészítő információk és ennyi.

A CV esetében érdemes tehát a szikár tényekre szorítkozni. Fenn kell tartanunk ugyanis az érdeklődést, mely aztán elvezethet egy személyes interjúhoz is. Ha a pályázott munkakör megkívánja, akár kreatívan is kezelhetjük az önéletrajzunkat, de ehhez már mindenképpen szükséges némi munkavállalói és pályázói rutin. Kezdetben tehát nem kell túlaggódni, sem túlgondolni a CV megírását, csak összefoglalni a munka szempontjából releváns információkat magunkról, akár tételesen, pontról-pontra.

Az elkövethető hibákról

A CV megírása kapcsán kerülendő dolgok lényegében az eddig felsoroltak fordítottjai. Ha túlságosan terjengősek vagyunk, ha még azt is belefoglaljuk, hogy mi volt a jelünk az óvodában és más, a munka szempontjából egyébként nem releváns informcáióval untatjuk a munkáltatót, szinte garantáltan kihullunk az első rostán. De ugyanilyen végzetes hiba lehet, ha helyesírási hibákkal teletűzdelt, slendriánul megszerkesztett dokumentummal állunk elő, hiszen ezzel a saját képességeinket kérdőjelezzük meg.

Egyszerű online megoldás

Kezdő CV íróként érdemes lehet az online önéletrajz készítők segítségét igénybe venni, hiszen ezek végigvezetnek minket a teljes folyamaton és lényegében biztosak lehetünk benne, hogy formailag és tartalmilag is értékelhető végeredményt kapunk. Ha pedig azt hinnénk, hogy problémát jelent az, ha előre meghatározott sablonokból dolgozunk, tévedünk.

A lényeg ugyanis a tartalom, hiszen a jelentkezés szempontjából a legtöbb esetben mégiscsak ez a mérvadó. Az önéletrajz elkészítése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, elolvasni néhány cikket a témában és megpróbálni hasznosítani minden értékelhető tanácsot, ami a CV megírására vonatkozik. Ha ez megvan, akár a saját kezünkbe is vehetjük a szerkesztést, de ha ehhez még nem érezzük magunkat elég magabiztosnak, vegyünk az irányt a kényelmes online önéletrajz készítők felé.

Forrás:



Vissza...