Ne cseréld le a laptopod!

2019-01-23 11:35:00

NE CSERÉLD LE a laptopod, avagy 5 dolog amit tudnod kell, ha 2019-ben gyorsítanád a géped!

 

 

  • Első: HDD -ről SSD -re váltás.
    Az elmúlt pár év leghasznosabb új hardware-e az SSD volt. Ez egy memória alapú háttértár ami ötszörös, igen 5x-ös sebességgel dolgozik elődjénél a HDD-nél.
    Tárkapacitását tekintve kisebb mint egy hagyományos merevlemez, így érdemes ötvözni a két eszközt. Így kapunk egy nagyon gyors gépet és a tárhelyet sem veszítjük el.
     

    HDD írási/olvasási sebessége:

    SSD írási/olvasási sebessége:

    A teszteken jól olvasható, hogy a merevlemez maximális sebességi értéke 126 MB/sec, az SSD-nél ez az érték 469 MB/sec. 

  • Második:  Mennyi memóriája van a gépednek?
    Minden számítógépnek van egy RAM részegysége, ide töltődnek be a megnyitott programok és az Operációs rendszer futtatásához szükséges alapok is. Érdemes indulás után megvizsgálni, hogy az OP. rendszer mennyi fizikális memóriát használ fel. Amennyiben ez a maximális érték fele akkor érdemes bővíteni a memóriát.
     
  • Harmadik: Sokszor hangos a géped és le is kapcsol néha?
    Bizony a koszos, nem karbantartott számítógép lassú, hangos és idővel tönkre is megy. Érdemes évente karbantartatni. Mint az autónál az olajcsere, kis tétel, de nagy gondtól ment meg minket. Ilyenkor cserélni kell a hővezető pasztát és ki kell pucolni a szöszöket valamint a port a ventillátorok és a hűtőbordák közül. Mivel ilyenkor a legtöbb laptopot szét kell szedni, ezért érdemes szakemberre bízni a dolgot.
     

    Ezen a képen a koszos gép hőmérésklete látható, 88 celsius-nál lekapcsoltuk.

    Itt a már karbantartott gép hőmérséklete látható, 24 celsius-al hűsebb ugyanaz a gép.

  • Negyedik: Lassú az internet pedig te gyors internetre fizettél elő?
    Sok a reklám, ha böngészel rengeteg olyan ablak ugrik fel amire te rá se kattintottál? Önálló életet él a géped? Ez rendszerint valamilyen kártékony szoftver jelenlétére utal. Érdemes ilyenkor átnézetni a gépet, hiszen a probléma megszüntetésével nem csak gyorsulni fog a masina, de adataink is biztonságban lesznek.
     
  • Ötödik: A szakszerű telepítés és beállítása a gépnek.
    Optimalizált beállítása az Operációs rendszernek és a megfelelő programok alkalmazása.
    De mit is jelent ez? Ütemezett frissítéseket, hogy neked csak használni kelljen a géped. A felesleges funkciók kikapcsolását és az induló alkalmazások vizsgálatát. Manapság rengeteg olyan a háttérben futó Windows szolgáltatás van ami visszafogja a gépünk teljesítményét. Ezek megfelelő alkalmazása mellett erőforrást szabadíthatunk fel. Továbbá az optimális driverek telepítése, a biztonsági szoftverek beállítása és minden  más nem oda illő szoftver eltávolítása. Erre gondolunk amikor Optimális szoftverezésről beszélünk.  

 

Készítettünk egy videót, amiben kollégámmal beszélgetünk a téma részleteiről. A videó megtekintéséhez kattints a képre.

 

 

 

 

 

 

 

Hozd el hozzánk a géped egy ingyenes állapotfelmérésre! Megnézzük mit érdemes kezdeni a gépeddel! 


Ha kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal. Kollégáim szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre és segítenek a megoldásban. 

 



 

Forrás: https://szamitogep-szerviz-18.hu



Vissza...