Spotify

2016-05-30 23:22:00

SPOTIFY
 

Az előadók sokat panaszkodtak amiatt, hogy mivel ma már majdnem minden elérhető ingyen, ezért nem veszik már meg a dalaikat, albumaikat. A Spotify fizet nekik az alapján, hogy hányan hallgatják a dalaikat.


Alapok

A Spotify egy svéd kereskedelmi zenei streaming, podcast és videó szolgáltatás, amely a digitális jogkezelés által védett tartalmakat lemezkiadók és médiavállalatok tartalmazza. Daniel Ek és Martin Lorentzo hozta létre 2006-ban. Azóta több, mint 75 millióan használják.

2012. decemberére az alkalmazásban megtalálható dalok száma elérte a 20 milliót. Elérhetőek lettek dalok, előadók, albumok és műfajok.

spot.jpg

Free/Premium

Az applikációnak van fizetős- és ingyenes verziója is. Az alap funkció teljesen ingyenes, további funkciókat kínálnak fizetett előfizetéseken keresztül. A Spotify az eladott streamekből és a reklámokból szerzi a fő bevételeit.

2013-ban a Spotify létrehozott egy ’Spotify for Artists’ (spotify az előadók részére) alkalmazást, ami létrehozott egy üzleti modelt számukra. Így fizet a szerzői jogok tulajdonosainak jogdíjat. Ma már 58 országban elérhető az alkalmazás, ez kb. 60 millió embert jelent, ennek a 20%-a az, aki fizet is érte.

 

Mi a különbség az ingyenes és a fizetős verzió között?

A fizetős verzióban jobb minőségben is elérhetőek a dalok, nem szakítják meg a zenehallgatást reklámokkal, valamint letölthetővé válnak a számok és offline módban is hallgathatók.

Használat

Először is, mindenképpen szükséges hozzá internetkapcsolat. Mint már említettem rengeteg féleképpen lehet keresni az alkalmazáson belül (dal cím, előadó, együttes név, stílus). Ezen felül összeállíthatunk akár több, saját lejátszási listát állítsunk össze, így egyszerűbbé téve a zenehallgatást, valamint sokkal élvezetesebbé is teszi, mivel nem kell mindig egyesével rákeresni.

Szerencsére, ha van sok összegyűjtött zenénk, akkor az alkalmazáson van egy olyan lehetőség, miszerint a saját MP3, fájljainkkal szinkronizálhatjuk a dalokat. A beállítások menüpontban tudjuk ezt megtenni, majd ott kiválasztjuk a kívánt eszközt, amivel szinkronizálni szeretnénk.

spotify (1).jpg

Az alkalmazás azért lett sikeres, mert nem erőlteti rá a felhasználóira a fizetést, míg a többi hasonló alkalmazás igen. Ezen felül van két különböző fizetési lehetőség is; egy olcsóbb (5 dollár/hó) és egy drágább is (10 dollár/hó). 

Van telefonra és számítógépre letölthető verziója is, letölthető Androidra és iOS-re is.

 

A zenék jó minőségűek és igényesek, valamint nagyon könnyű megtalálni.

Lehet ajándékkártyákat is küldeni az ismerőseidnek, ami azt a bizonyos embert prémium felhasználóvá teszi. Ez egy igen okos ötlet, hiszen így kipróbálja a célszemély az alkalmazást, valamint a prémium verziót is, ami után valószínűleg nem szeretne visszaváltani az ingyenes, reklámokkal teli verzióra.

 

Amennyiben tetszik az alkalmazás próbáld ki: https://www.spotify.com/hu/

Jó szórakozást hozzá! 

Forrás: http://szamitogep-szerviz-18.hu/blog



Vissza...